Rinoplasti ameliyatı, genel anestezi veya sedasyon ile yapılabilmektedir. Hastanın durumuna ve yapılacak işleme göre, ameliyat ortalama two-3 saat sürmektedir. Ameliyatta ilk hedef dış görünüş olsa da nefes almanın korunması veya nefes alma problemleri olan kişilerde bu sıkıntıların giderilmesi de sonucun başarılı olmasında önemli kriterler arasında yer almaktadır.
Burun estetiği, estetik açıdan kaygı veren bölgeye hastanın istekleri doğrultusunda müdahale edildiği veya edileceği anlamını taşımaktadır.
Bir de medikolegal hazırlık olarak hastanın ameliyat öncesi en az six yönden fotoğraflarının çekilmesi doğru olur.
Burun estetiği ameliyatında burun kemikleri kırılmaz. Kemikler çeşitli aletlerle kontrollü olarak kesilir ve/veya törpülenir. Bu işlem için en sık cerrahi aletler kullanılır. Bunlara ek olarak mikromotor ve ultrasonik kemik şekillendirme cihazı olan Piezotome gibi cihazlar da kullanılmaktadır.
Öte yandan kapalı tekniğin çok daha sonra tariflenmiş 'Doğurtma' yönteminde burun ucu kıkırdaklarına direkt hakimiyet mümkündür. Yukarıdaki resimdeki 1 ve 2 numaralı kesiler aynı anda yapılarak aralarında kalan kıkırdaklar deliklerden dışarı çekilerek şekillendirilebilir.
Rinoplasti ameliyatından sonra ödemin geçmesi ve burnun oturması için en az 6 ay beklenilmelidir. Ameliyatı aynı cerrah yapacaksa problemler fark edildiği anda ameliyat yapılabilir. Farklı bir cerrah yapacaksa en great zaman ortalama bir senedir.
Ameliyatın ardından, burun içine tampon yerleştirilir ve dışarıdan atel uygulanır. Bu önlemler, burun yapısının yeni formunu korumak ve iyileşmeyi desteklemek amacıyla alınır.
Burun estetiği pek çOkay farklı teknikle yapılabilir ve hastaya, hedefe en uygun teknik tercih edilir. Bu operasyon kapsamında kemik, kıkırdak doku ve deri tabakası değiştirilebilir.
Medimagazin ® sitesi içerisinde yer alan tüm metin, resim ve diğer içeriğin FSEK ve Basın Kanunu'ndan doğan her türlü hakları Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait olup, izin alınmaksızın kısmen veya tamamen kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Ameliyattan birkaç gün sonrasına veya pansumanı çıkardıktan sonrasına kadar hafif bir kanamanın yanı sıra mukus ile birikmiş kanın akmaya devam etmesi yaygındır.
Hastanın öncelikli olarak hangi boyutlarda bir burun istediğini estetisyenine Internet bir biçimde ifade etmesi beklenmektedir. Bu ameliyatın uygulamasında açık ameliyat tercih edilmektedir. Burun derisi yukarıya doğru kaldırılır ve buruna direkt müdahale yapılabilir.
Rinoplasti ameliyatından hemen sonra şişlik yaşanır. Şişme, cildin içinde ve altında sıvı birikmesi nedeniyle meydana gelir. Rinoplasti ameliyatı sonrası şişlik aşamaları şunlardır:
Ancak genellikle bir sene içerisinde şişliğin büyük bir kısmı kaybolacaktır. Bu sebeple ikinci bir operasyonun gerekli olduğu durumlarda bile en az bir sene beklemek tavsiye edilir.
Günümüzde her iki burun rinoplasti ne demek tekniği de uygulayanlar var. Uygun tekniğe karar verirken hastanın burun yapısı bunda büyük rol oynar. Eğer fonksiyonel ya da dramatik bir sorun yoksa genellikle kapalı burun estetiği tercih edilir.